Османи: Борбата срещу фалшивите новини и дезинформацията никога не е била по-спешна

Снимка: Уикипедия

Президентът на Косово Вьоса Османи каза на Световния ден на свободата на печата, че свободата на печата е основно човешко право, от съществено значение за демокрацията и истината.

На Световния ден на свободата на пресата Османи заяви, че подкрепя и насърчава журналистите, „като същевременно потвърждава ангажимента си да защитава правото им да докладват без страх и цензура, както и да защитава тяхната безопасност, когато правят репортажи от страни, където липсва сигурност“.

„Както беше доказано след атаката на Сърбия на 24 септември 2023 г. и дните след това, ролята и отразяването на медиите бяха от решаващо значение, за да могат институциите на Косово да докажат на света истината за тази атака“, написа Османи във Фейсбук.

В период на информационно претоварване и когато мирът и стабилността в света и региона са застрашени, пише Османи, борбата срещу фалшивите новини и дезинформацията никога не е била по-спешна.

„Фалшивите новини подкопават демокрацията и мира и в определени случаи безопасността на гражданите и националната сигурност, така че необходимостта да им се противопоставим е по-голяма от всякога и да защитим истината“, добави Османи.

Тя посочи, че „институциите, журналистите и гражданското общество трябва да водят тази битка заедно, защото само заедно можем да поддържаме среда, в която истината надделява над фалшивите новини и в която медиите могат свободно да изпълняват ролята си на защитници на демокрацията и правото на гражданите да бъдат добре информиран."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят